Članak

U prethodnih pola godine sam imao priliku da se detaljno upoznam sa jednom vedskom tehnikom o energijama prostora koja se zove Vastu. Namena ove tehnike je da pomogne ukućanima da žive u blagostanju time što će na pravilan način sagraditi svoj dom. Idealno bi bilo da se Vastu primeni na kuću ili stan još u fazi planiranja, jer je tada najlakše rasporediti sve neophodne elemente na najbolji mogući način. Moj slučaj je manje idealan jer sam tražio već izgrađen stan, što znači da mi je bilo potrebno da nađem stan koji je već „slučajno“ napravljen što približnije po Vastu principima.

Cilj ovog teksta mi je da prenesem šta sam to naučio u proteklom periodu, što će pomoći svim čitaocima da se upoznaju sa ovakvom jednom bitnom temom. Ono zašto smatram da je bitna je to što u našem životnom prostoru provodimo veći deo dana, i bilo bi dobro da taj prostor bude podešen tako da podstiče napredak svih ukućana. Svako je imao prilike da uđe u neki stan koji mu ostavlja pozitivan utisak, kao i u stan koji ostavlja negativan utisak. Kroz Vastu ćete razumeti šta je potrebno korigovati u stanu da biste omogućili stanu da bude taj koji ostavlja pozitivan utisak.

Moram samo da napomenem da mnoge stvari koje budem opisivao važe za moj stan. Svako će imati drugačije korekcije koje zavise od mnogo faktora. Trudiću se da opišem alate što je moguće opštije, ali napominjem da je svaki stan zasebna priča, i da neke stvari koje važe kod mene neće važiti kod drugih. Takođe ću pričati iz perspektive nekog ko ima stan, ali većina stvari takođe važe i za kuću.

Pozicija stana

Da bi se uopšte započelo sa analizom, neophodno je da pošaljete vašem Vastu guru tačnu lokaciju stana, kao i raspored prostorija. On (ona) će proveriti nekoliko parametara pre nego što vam kaže da li je stan pogodan za vas:

  • Spratnost – Stan ne sme da bude viši od 4. sprata. Razlog je taj što stanovi na višim spratovima gube element zemlje. Bez ovog elementa ukućani nisu „uzemljeni“, što može da se manifestuje u nepronalaženju sebe, posla, porodice, u lutanju „među oblacima“. Ovo ljudi intuitivno znaju, što se vidi kroz cene kvadrata: stanovi niže spratnosti su cenjeniji nego stanovi na višim spratovima.
  • Poravnanje sa stranama sveta – Stan mora da bude što približnije poravnat sa stranama sveta. Drevni narodi koji su gradili piramide su znali ovo, i gradili su piramide skoro savršeno poravnate sa stranama sveta. Idealno bi bilo da stan ne odstupa više od 11° od strana sveta, a manje idealno da odstupa do 22° od strana sveta. Po Vastu, sve preko toga je nepovoljno. Da biste uvideli koliko je mali ugao od 22°, pogledajte npr. ugao između dva podeoka na satu… Ugao između bilo koja dva podeoka na satu je 30°. Tražeći stanove po Novom Beogradu, samo dva dela zadovoljavaju ovaj uslov: blok 70 i deo desno od Fontane i kružnog toka. Svi ostali delovi Novog Beograda ispadaju iz ovih okvira.
  • Orijentacija stana – Stan minimalno mora da bude dvostrano orijentisan ka severu i istoku. Sever omogućava priliv ženske energije, dok istok omogućava priliv muške energije. Nedostatak jedne od ove dve energije može da izazove disbalans. Takođe, Sunce sa istoka čisti prostor, dok Sunce sa juga ili zapada utiče na pregrevanje stana.
  • Položaj reka – Idealno je da postoji reka severno od stana koja teče od zapada ka istoku ili reka istočno od stana koja teče od severa ka jugu. Nepogodno je da reka bude južno od stana i da teče od zapada ka istoku kao što je to slučaj sa Savom u bloku 70. Stan mora da bude udaljen bar 500m od reke u ovom slučaju. I generalno, stan mora da bude bliži od 500m da bi se ovi efekti najviše osetili
  • Raspored prostorija – Veoma bitan aspekt Vastu analize, ali aspekt u koji se najslabije razumem. Postoje pravila koja kažu gde je idealno postaviti određenu prostoriju, i gde nikako ne sme da bude. Npr. za kuhinju je u redu da bude postavljena u južnom delu stana, a nikako ne bi smela da bude istočno.

Postoje još neki zahtevi, ali nisu toliko bitni kao ovi navedeni. Više puta sam nailazio na stanove koji su mi se veoma svideli, koje bi sigurno uzeo da se nisam konsultovao sa nekim ko se bavi Vastu tehnikom. Trebalo mi je nekoliko meseci dok ih nisam naučio sve.

U međuvremenu sam upoznao 5-6 agenata za nekretnine koji su mi pomagali u traženju stana. Neki nisu razumeli kad bih odustao od stana zbog neslaganja sa nekim od navedenih parametara. Kad sam naučio i popisao sve ove zahteve, poslao sam ih svim agentima za nekretnine. Većina njih kad su videli zahteve, samo su me čudno pogledali i rekli da će mi javiti ako ikad nađu ovako nešto. Na svu sreću, jedan od agenata mi se javio u roku od 3 dana da je našao stan koji se tek pojavio na tržištu baš sa ovim zahtevima. Ispostavilo se da je stan u zgradi odmah pored zgrade gde sam prethodno živeo. Izgleda kao da me stan čekao da se smislim šta želim, jer tek kad sam zapisao na papiru šta tačno tražim, instant se pojavio idealan stan u kome trenutno živim.

Korektive mere za nedostatke u stanu

Jednom kad se pronađe odgovarajući stan koji zadovoljava neophodne preduslove, radi se detaljna analiza stana. U toj analizi se vidi trenutno stanje stana, koji su mu nedostaci, i koje su korektivne mere koje treba da se izvrše da bi se stan doveo u idealno stanje na energetskom planu. Neke od tih korektivnih mera uključuju sledeće:

Boje zidova i plafona

Zidove je potrebno ofarbati u određene boje u zavisnosti od strana sveta. Svaka strana sveta ima određeni uticaj na prostor i pridružena joj je odgovarajuća boja, i u skladu sa tim je potrebno ofarbati zidove. Neke od boja su plava za sever, zelena za istok, crvena za jug, itd. U mom slučaju je bilo moguće ofarbati sve zidove u bež boju. Plafon obavezno mora da bude bele boje.

Ono što je bitno da se napomene, po Vastu nije dobro imati potpuno bele zidove jer je to boja gubitaka.

Sudopera

Jug stana predstavlja prostor delovanja elementa vatre. Iz tog razloga je dobro imati kuhinju u južnom delu jer se u kuhinji radi sa vatrom dok se npr. sprema hrana u rerni ili na šporetu. S obzirom da se u kuhinji takođe koristi voda u sudoperi, što predstavlja element vode u predelu delovanja elementa vatre, potrebno je oslabiti uticaj vode koji razara element vatre. To se radi mesinganim trakama oko sudopere. Onaj ko ima mašinu za sudove treba da to kaže onome ko mu radi analizu da bi dobio remedijalnu meru i za to.

Ulaz

Ulaz predstavlja najvažniju ulogu u svakoj građevini. Kroz ulaz se naš prostor povezuje sa univerzalnom svešću. Protok energije počinje kroz ulaz, pa je ulaz jedini koji određuje da li će protok energije u prostoru biti pozitivan ili negativan. Postoji 32 moguća ulaza (32 strane sveta) i svaki od tih ulaza ima svoje karakteristike. Postoji 9 ulaza koji daju pozitivan efekt, a svi ostali vrše negativni uticaj na ljude koji borave u tom prostoru. Zbog toga je vrlo važno da se ulaz izbalansira Vastu metodama: metalnim ili obojenim trakama, odnosno metalnim trakama.

U mom slučaju ulaz je u nepovoljnom položaju i remedijalna mera je da se u štok vrata ugradi metalna mesingana traka širine 3cm. Npr. da mi je ulaz u stan na severu ili jugoistoku, ne bih morao da radim nikakve korektivne mere.

Trake uz spoljašnje zidove

Da bi se ispravio nedostatak usled nepravilnog poravnanja u odnosu na strane sveta, stavljaju se metalne trake do 3cm širine uz spoljašnje zidove. Trake su od različitih metala koji zavise od strane sveta koja deluje na zid ili deo zida. Alternativno mogu da se zalepe obojene trake širine 12cm.

Metalne trake bi bilo idealno postaviti ispod pločica ili parketa. U mom slučaju pošto sam menjao podne lajsne, stavio sam trake iza lajsni. Ispostavilo se da lajsne koje sam kupio imaju kanal širine 3cm sa zadnje strane u koji idealno upadaju ove trake.

5 tačaka (mahamarmi)

U ove tačke u stanu se stavljaju limeni geometrijski oblici kao sa slike.

  • Za vatru se stavlja bakarni trougao
  • Za zemlju se stavlja mesingani kvadrat
  • Za vazduh se stavlja pravougaonik od cinka
  • Za prostor se stavlja gvozdeni krug
  • Za vodu se stavlja aluminijumski „krivudavi pravougaonik“

Mahamarme isečene od limova različitih metala

Položaj kreveta

Idealna postavka kreveta je da je glava uperena ka jugu. Glavni razlog je magnetno polje čoveka koje je u predelu glave „sever“, a u predelu nogu „jug“. Severni magnetni pol čoveka (glava) treba da bude uperena ka južnom magnetnom polu planete jer se severni i južni pol privlače. Ukoliko nije moguća ova postavka, pokušajte da okrenete krevet tako da su vam noge severno u odnosu na glavu.

I za kraj…

Kroz ovo što sam opisao sam samo zagrebao površinu Vastu. Ono što je definitivno uočljivo jeste energija prostora koju primete svi koji uđu u stan. Ako želite analizu svog stana, možete kontaktirati Branka Lovrenčića preko kontakt informacija sa njegovog sajta vastu-guru.com.

Prijavi se za email obaveštenja
Za primanje obaveštenja o novim člancima, događajima, seminarima i promocijama, popuni ovaj formular:

Navigacija

Društvene Mreže